Ogród

Jak suszyć jabłka ?

Suszone jabłka są bardzo zdrowym przysmakiem. A jeśli próbujesz schudnąć, to są świetnym substytutem niezdrowych, słodkich, przekąsek.

Uważamy, że suszenie jabłek to zabawne zajęcie na upadek!

JAK ZROBIĆ SUSZONE JABŁKA

  1. Umyć jabłka.

Nie trzeba ich obierać. Pozostawienie na skórce dodaje odrobinę aromatu wysuszonym jabłkom i zwiększa zawartość błonnika, co czyni je dobrymi do utraty wagi.

  1. Usunąć pestkę i pokroić w plasterki.

Usunąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki.

Jabłka rdzenimy i kroimy przy użyciu naszej obieraczki/krajarki (bez zapiętego ostrza do obierania). Jest ona super szybka i bardzo łatwa w użyciu. W ciągu zaledwie kilku minut można zrobić kiść jabłek!

Jeśli nie masz krajalnicy do jabłek, możesz je pokroić nożem.

  1. Zanurzyć w roztworze, aby zapobiec zarumienieniu.

Zanurzyć jabłka w roztworze, aby zapobiec ich brązowieniu.

Zanurzamy nasze w mieszaninie soku z cytryny, ananasa i wody. (Podoba mi się, jak sok ananasowy dodaje odrobinę słodyczy, aby przeciwdziałać kwaśnemu smakowi soku z cytryny). Można też użyć soku pomarańczowego lub roztworu z 2 łyżek stołowych kwasu askorbinowego i 1 szklanki wody.

  1. Rozdać je jedną warstwą.

Połóż je jedną warstwą na tym, co zamierzasz użyć do wysuszenia.

Używamy sita z emerytowanego odwadniacza do żywności. Możesz użyć nowego, czystego sita okienkowego lub stelaża w piekarniku pokrytego płótnem serowym. Albo jeśli suszysz swoje jabłka w odwadniaczu do żywności, umieść je na stojakach odwadniacza.

Istnieją różne sposoby na faktyczne suszenie jabłek –

  1. w odwadniaczu do żywności
  2. w piecu
  3. w słońcu
  4. nad piecem na drewno
  5. Suszenie jabłek w suszarce do żywności

Jest to prawdopodobnie najczęstsza metoda odwadniania żywności. Elektryczny osuszacz żywności jest prosty w użyciu i energooszczędny.

  1. 2. Suszenie jabłek w piecu

Można również suszyć jabłka w piekarniku, jeśli temperatura w nim spadnie do 145 stopni Fahrenheita. (Niektóre piekarniki osiągają temperaturę zaledwie 200 stopni). Drzwi piekarnika muszą być lekko otwarte, aby umożliwić ucieczkę wilgotnego powietrza.

Pomocne jest również ustawienie wentylatora przy drzwiach, aby utrzymać cyrkulację powietrza.

  1. Suszenie jabłek na słońcu

Jest to dość trudne, ponieważ potrzebna jest niska wilgotność, dużo słońca i dużo ciepła – co rzadko zdarza się tutaj w Michigan.

Oprócz suszenia borówek na tylnej szybie mojego samochodu, które kiedyś działało naprawdę świetnie! – Nie mam z tym żadnego doświadczenia, więc jeśli myślisz o suszeniu na słońcu, możesz najpierw zrobić małe badania.

  1. Suszenie jabłek na piecu na drewno

Nasza ulubiona metoda suszenia jabłek jest nad naszym piecem na drewno, ponieważ uwielbiamy jak jabłka okazują się bardziej chrupiące i bielsze od jabłek suszonych w suszarce do żywności. Suszą się też szybciej.

Istnieje wiele sposobów na zawieszenie stojaka do suszenia (używam stojaka z mojego pieca) nad piecem.

Na czterech rogach pieca można umieścić cztery blaszane kubki (lub inne przedmioty, które nie zostaną uszkodzone przez ciepło) i umieścić na nich stelaż do suszenia.

Albo możesz powiesić cztery pasma drutu z czterech haków sufitowych i przymocować drut do stelaża do suszenia.

Lub, jeżeli ty możesz utrzymywać twój piec przy niską temperaturą, ty możesz umieszczać the stojaki bezpośrednio na twój drewnianym piecu.

Zawiesimy stojak z sufitu i wtedy umieszczamy nasz odwadniacz ekran na górze stojaka.

Jeśli Twój piec ma gorące miejsca, pamiętaj, aby od czasu do czasu obracać regał lub sito, aby równomiernie wysuszyć.

JAK DŁUGO TRWA SUSZENIE JABŁEK?
Czas suszenia będzie się różnił w zależności od zastosowanej metody, wilgotności jabłek i grubości plasterków.

Suszenie jabłek w suszarce do żywności trwa od 12 do 24 godzin.

Suszenie jabłek w suszarce trwa od 10 do 20 godzin. Im wyższa temperatura, tym szybciej wyschną; ale trzeba je uważnie obserwować i często obracać plasterkami, jeśli temperatura jest wyższa niż 145 stopni Fahrenheita.

Suszenie jabłek na piecu opalanym drewnem trwa około 8 do 14 godzin.

SKŠD WIADOMO, KIEDY SUSZONE JABŁKA SŠ GOTOWE
Wasze jabłka są wystarczająco wysuszone, gdy poczują się skórzaste i bardzo suche… prawie chrupiące, ale nie całkiem. Jeśli chcesz, aby Twoje suszone jabłka były chrupiące, możesz suszyć je trochę dłużej.

JAK PRZECHOWYWAĆ SWOJE SUSZONE JABŁKA
Pozwólcie jabłkom całkowicie ostygnąć. Wysuszone plasterki jabłek umieść w pojemniku do przechowywania lub plastikowej torebce na zamek błyskawiczny, dobrze uszczelnij i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Możesz też włożyć je do tej pysznej granoli z orzechami jabłkowymi. Możesz też dodać trochę smaku i słodyczy do płatków owsianych Overnight Hot Cereal lub Cranberry Oatmeal.

JAK DŁUGO WYTRZYMAJĄ SUSZONE JABŁKA?
Jeśli są dobrze zamknięte i przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, suszone jabłka powinny utrzymać się przez około 6 miesięcy. W celu dłuższego przechowywania należy przechowywać je w zamrażarce.

ILE SUSZONYCH JABŁEK DOSTANĘ ZE ŚWIEŻYCH JABŁEK?
Wydajność różni się znacznie w zależności od wilgotności jabłek. Różne odmiany jabłek mają różne poziomy wilgotności. Jednak na każde 5 funtów świeżych jabłek należy dostać około 2 filiżanek suszonych jabłek.

KTÓRE ODMIANY JABŁEK NAJLEPIEJ NADAJĄ SIĘ DO SUSZENIA?
Galowe jabłka świetnie nadają się do suszenia, podobnie jak Fujis. Lubię też suszone jabłka Golden Delicious. Czy próbowałaś v